16 september 2024 – RME Stockholms påverkansgrupp har deltagit i ett uppföljningsmöte med den postinfektiösa mottagningen på Huddinge sjukhus.
Mottagning:
Kötiden är fortfarande lång och man fortsätter bygga upp mottagningens kapacitet där man tror sig kunna vara i fas lagom till 2025. En ny leg. läkare har påbörjat sin tjänst. Ytterligare en läkare börjar sin anställning i november. Två deltids fysioterapeuter och två deltids arbetsterapeuter finns också på mottagningen.
Forskning:
Ännu har ingen forskning med fokus på ME påbörjats.
Remisser:
Antalet remisser har legat på mellan 30-50 stycken / vecka.
Många nekas fortfarande av ett stort antal olika skäl.
Vi lyfte frågan, om man skulle kunna vara tydligare i sina svar då man avvisar en inskickad remiss.
Vi har uppfattat att läkare inom primärvården inte förstår varför remissen avslås och att detta är ett frustrerande och onödigt steg, både för läkare och patient.
Mottagningen hoppas att den uppdaterade VISS för ME/CFS – när det gäller remisskrav – kan underlätta fler korrekta remisser i en framtid.
Behandling:
RME Stockholm har påpekat vikten av att man låter de patienter som diagnostiseras också ges möjlighet att prova ut symtomlindrande preparat.
Övrigt:
Både (S) och (KD) har planer på att besöka mottagningen senare i höst.
RME konferens:
Den postinfektiösa mottagningen som helhet är mycket intresserade att närvara under RMEs konferens i oktober.
RME Stockholm fortsätter att arbeta för en god och nära vård för samtliga grader av diagnosen, i hela regionen, trots den rejäla uppförsbacken vi upplever. Specialistvården är dock det vi prioriterar just nu – eftersom specialistvård helt saknas för de som fått sin diagnos. Vi fortsätter också informera primärvården om vad ME/CFS är och dess konsekvenser.