Search
Close this search box.

Barn och unga

ME verkar vara något vanligare bland vuxna, men förekommer även hos barn och tonåringar.

När man växer upp handlar stor del av livet om utbildning, skola och kompisar. När du har ME är det vanligt att du inte orkar med skolgång och vänner på samma sätt som när du var frisk. Med rätt hjälp finns goda möjligheter att hitta nya sätt att klara av både utbildning och vänner.

En del barn och ungdomar klarar inte av skola alls under en period. Ofta brukar man få ta igen det man missat när man mår bättre.

Prata med någon

Ibland kan det hjälpa att få prata med någon som har djupare kunskap om ens sjukdom, eller med någon som man inte känner.

När livet känns jobbigt
BRIS
116 11
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Telefonen är alltid öppen – även på natten. Du är anonym och det är helt gratis.

Vid allmänna frågor om RME eller ME

Utbildning

Att utbilda sig när man har ME kan kräva speciallösningar och att tänka utanför boxen.

Stöd och anpassningar

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Du har rätt att få vissa anpassningar för att du ska kunna avsluta din utbildning. 

CSN

Om du vill läsa på universitet eller högskola kan du ha rätt till anpassningar när det gäller studielån.

Sjukskrivning

Trots att du går i skolan kan du vara sjukskriven. Din läkare skriver då ett sjukskrivningsintyg, ”Läkarintyg för sjukpenning”. Detta lämnar du sedan till din skola. Du kan då ha rätt att få behålla ditt studiebidrag.

Försäkringskassan

Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång.

Om du behöver extra tid på dig för att bli klar med grundskolan eller gymnasiet kan du ha rätt till ”Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång”.