Vad är ME?

ME betecknas av WHO som en neurologisk sjukdom.

ME är en allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Aktuell forskning talar för att överansträngning utlöser en sänkning av den aeroba energiproduktionen, som tycks bli långvarig eller i värsta fall bestående.

Forskning och läkarerfarenheter har konstaterat att ME är en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar.

Aktivitets­gräns

ME kännetecknas av en fysisk och mental aktivitetsgräns samt ansträngningsutlöst försämring.

Detta innebar att ME-sjuka är kraftigt begränsade i att använda muskler och hjärna och om man anstränger sig mer än sjukdomen tillåter så sänks den tolererade aktivitetsgräns ytterligare, och man drabbas även av kraftiga utmattande sjukdomssymtom.

Det kan ta många veckor innan man har återhämtat sig frän en försämring, men den kan tyvärr också bli bestående.

Om ME

Aktivitetsgränsen beror ​varken på trötthet, uttröttbarhet eller utmattning. Att hitta sina aktivitetsgränser är inte lätt, eftersom man oftast inte märker att man har överskridit gränsen förrän det är för sent. Ännu svårare blir det att hitta sina nya gränser vid försämring.

Exempel på ​ansträngningsutlösta symtom är:

  • Influensaliknande känsla/slakhet
  • Feber eller feberkänsla,
  • Muskelsvaghet/​muskulära utmattningsymtom​
  • Värk/​huvudvärk
  • Mjölksyravärk
  • Extrem sjuklig ansträngdhet
  • Koncentrationsproblem
  • Hjärndimma
  • ​Halsont
  • Symtom från hjärtat (exempelvis hjärtarytmier, hög puls eller oregelbunden puls)​

Nya siffror från 2021 räknar med att ME drabbar 0,4-1,3 % av befolkningen. Det är en kraftig ökning (tidigare 0,1-0,6 %). Orsaken till ökningen kopplas till Covidpandemin. Detta betyder att det finns minst 40 000 ME-sjuka i Sverige men siffran kan vara högre. Troligen har bara ett fåtal av dessa fått korrekt diagnos.

I 75-80 % av fallen börjar sjukdomen i samband med en infektion. ME förekommer i olika svårighetsgrad av funktions- och aktivitetsnedsättning och cirka 25 % av patienterna är bundna till sina hem eller sängliggande. Både män, kvinnor och barn kan få ME.

Sjukdomen räknas som kronisk då endast få återfår sin tidigare funktionsförmåga. Medicinsk symtomlindring och korrekta råd om hur Du bör hantera din vardag kan dock göra stor skillnad för att lindra symtomen.

Förkortningen ME/CFS står för Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome

  • Myalgic Encefalomyelitis betyder ordagrant Muskelsmärta och inflammation i hjärna och ryggmärg.
  • Chronic Fatigue Syndrom brukar översättas med Kroniskt trötthetssyndrom.

Kroniskt trötthetssyndrom är en del av namnet som sakta men säkert är på väg bort. Detta eftersom ordet trötthetssyndrom leder tankarna till “kronisk trötthet” som är samma sak som idiopatisk (oförklarad) trötthet. ME/CFS är dock något helt annat.

Forskare idag diskuterar ett annat namn på sjukdomen, men eftersom den bakomliggande orsaken till ME/CFS ännu inte hittats kommer ett namnbyte att dröja ytterligare en tid.

ME/CFS klassificerades av WHO (Världshälsoorganisationen) som en neurologisk sjukdom redan 1969. Ofta benämns ME/CFS av forskare på området som neuroimmunologisk.

Klassningskoden enligt ICD-10 är G93.3. Detta gäller både ME/CFS som uppstått efter en infektion eller annan hastig orsak och ME/CFS där insjuknande skett gradvis.

Såhär står det i den svenska aktuella versionen av WHO-klassifikationssystemet, ICD-10-SE:
”G93.3 Trötthetssyndrom efter virusinfektion
Exempel: Myalgisk encefalomyelit
Innefattar: Kroniskt trötthetssyndrom”

Klassifikationer och koder via socialstyrelsen.se

Koderna F48 och R53 som ibland använts tidigare avser andra sjukdomstillstånd. Koden F48.0 (”neurasteni”) innebär en psykiatrisk diagnos och koden utesluter kroniskt trötthetssyndrom, G93.3. Koden R53 innefattar ospecifik sjukdomskänsla och trötthet och gäller inte patienter som uppfyller strikta kriterier för ME/CFS, G93.3.