Imorgon lördag går RME:s förbundsstämma av stapeln. Vi har fått lite frågor om olika saker som rör stämman och här kommer nu information om hur det går till.
Varje regionförening (10 st) har rätt att delta med 3–6 ombud beroende på antal medlemmar i föreningen. Dessa ombud utses vid föreningens årsmöte tidigare på våren och representerar alltså föreningens medlemmar under mötet. I år kommer 28 röstberättigade ombud att delta. Förbundsstyrelsen har inte rösträtt.
Redan i februari har förbundsstyrelsen skickat kortfattad information (t ex ort, dag och liknande) till alla regionföreningar. I denna information ingår också en preliminär dagordning. Under stämman kan vi inte ta upp frågor som inte finns med på dagordningen så planering i förväg är viktigt.
Alla möteshandlingar går sedan ut till ombud samt regionföreningarna 3 veckor innan stämman. Då visas de även för alla RME:s medlemmar via medlemssidorna på vår hemsida.
Stämmodagen börjar med ett möte för alla regionföreningarnas ordförande samt förbundsstyrelsen kl 11-13. Där tittar vi gemensamt igenom motioner och andra saker som ska tas upp på stämman så det inte finns några sista-minuten-frågor. Den här gången ska vi även fundera ihop kring medlemsverksamhet, mötesformer mm.
Kl 14 börjar stämman och den förväntas vara slut senast kl 16. I år kommer ca 25 personer att delta på plats i Göteborg och ytterligare 15 finns med på distans via videolänk.
All röstning sker via en speciell hemsida som är skapad för detta. Både ombud på plats i rummet och på distans röstar via hemsidan för att det ska bli så demokratiskt som möjligt.
Varje ombud har fått ett användarnamn och en login och man kan bara rösta en gång/login/fråga.
Direkt efter stämman håller den nyvalda förbundsstyrelsen sitt konstituerande möte. Då beslutas exempelvis vice ordförande, sekreterare, kassör och firmatecknare.
Om motioner
Alla som är huvudmedlemmar i RME, alla regionföreningarnas årsmöten eller styrelser kan lämna in motioner. En motion är ett förslag som man tycker är så viktigt att det ska fattas beslut om på en förbundsstämma. Det man fattar beslut om på stämman gäller tills det fattas ett nytt beslut på en ny stämma. Därför är det oftast så att man inte fattar detaljerade beslut på en stämma eftersom förutsättningar kan ändras under året. Man kan t.ex. fatta beslut om att vi ska ha ett nytt medlemsregister men inte vilket eller så kan man fatta beslut om att medlemsverksamhet ska finnas – men inte exakt hur den ska se ut. Den här sortens beslut fattas oftast via den verksamhetsplan som styrelsen lämnar förlag till inför stämman. Beslut på en stämma kan också handla om stadgar eller om andra större övergripande saker inom förbundet.
Motionerna ska finnas hos Förbundsstyrelsen senast 6 veckor innan stämman.
I handlingarna till stämman har vi skrivit:
”När motionen inkommit ska den behandlas av föreningens eller förbundets styrelse. Styrelsen ska fatta beslut om hur man anser att årsmötet/stämman ska behandla motionen. Man ska också avge ett yttrande som ger argument för det förslag man lämnar. Styrelsen kan föreslå mötet att:
• bifalla motionen, om man tycker att den är bra
• avslå motionen om man inte tycker förslaget är bra, hållbart eller genomförbart
• anse motionen besvarad om det som tas upp i motionen redan görs eller är under arbete
• lämna motionen utan åtgärd om det som tas upp i motionen ligger utanför föreningens verksamhetsområde eller utanför årsmötets befogenhet
I det fall motionen innehåller flera olika yrkanden (att-satser), kan styrelsen lämna olika yttranden för varje yrkande. Man kan alltså välja att föreslå stämman att bifalla ett yrkande, avslå ett annat och lämna ett tredje utan åtgärd.”
Som förbundsstyrelse ska vi alltså fundera över förslagen (att-satserna) i förhållande till stadgar, arbetsbelastning/resurser, ekonomi mm. Vi bedömer alltså förslagen i ett helhetsperspektiv.
Vi kan också lämna ett längre svar på text i motionen men det är att-satserna och dess motiveringar som är i fokus på dagen för stämman.
Förbundsstyrelsen får inte ändra något i en motion då vi behandlar den, alltså är det väldigt viktigt att det som står i att-satserna verkligen är det som motionären vill att man ska besluta och att det inte går att misstolka eller är tveksamt.
Under stämman ställs motionärernas förslag mot förbundsstyrelsens förslag och så röstar ombuden på detta. Om det under stämman kommer upp fler förslag röstar man även om dessa, men man kan inte komma med förslag som innebär att huvuddragen i motionen ändras. Man kan t.ex. lämna andra förslag på vilka att-satser som ska bifallas eller avslås.